Tijn’s wijsheidLopen

Tijn is mijn zoon. Hij is ook een mooi mens met regelmatig wijze opmerkingen. Die opmerkingen wil ik graag met jullie delen. Dit is deel 1 van de berichten die ik plaats onder de noemer Tijn’s wijsheid.

Vallen en weer opstaan is niet voldoende

Ik vertelde Tijn dat het goed is om fouten te maken. Fouten helpen je om het de volgende keer anders en beter te doen. Als je geen fouten maakt, ontdek je geen nieuwe dingen en beperk je je leven. Als je bang bent om fouten te maken, kom je nooit vooruit en blijf je altijd op je plek staan. Het is net als vallen en opstaan: je maakt de fout en herstelt het: je valt en staat weer op. Zo heb je ook leren lopen.

Tijn reageerde met de opmerking dat het niet is als vallen en opstaan. Je leert dan alleen dat je gevallen bent en je weer kan opstaan. Fijn dat je weer kan opstaan, maar je komt niet vooruit. Het is meer als daadwerkelijk lopen. Lopen is eigenlijk continue vallen, maar je leert dat je iets moet doen om vooruit te komen. Bij lopen is het de stap naar voren. Je blijft nog steeds vallen maar doordat je naar voren stapt kom je vooruit en val je niet op de grond. Vallen is niet erg, maar lopen is fijner. Dan kom je nog eens ergens.

Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Moraal van het verhaal is dat het niet erg is fouten te maken, je leert ervan. Je moet alleen ook dat wat je geleerd hebt in de praktijk brengen om vooruit te komen. Dus vallen, leren, opstaan en weer doorgaan, maak de stap vooruit! Ontdek je mogelijkheden!