Duurzame inzetbaarheid deel 3:

tijd voor actie!

take control now! It is your life!
Het vervolg op mijn eerdere blogs over duurzame inzetbaarheid.

Ik heb nu een paar keer over Duurzame Inzetbaarheid geschreven. Ik werd er op gewezen dat die wellicht meer de werkgevers aanspreken. Daarom nu een stuk voor jou.

Duurzame Inzetbaarheid valt of staat met wat jij er zelf aan doet. Je werkgever heeft een faciliterende rol, zonder actie van jouw kant komt hij nergens. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en daarmee ook voor je eigen duurzame inzetbaarheid. Wat wil je? Dat je de rest van je leven moppert op je werkgever die je achter de broek zit? Of mopperen op de overheid die je laat door werken tot je 72ste? Of neem je actie en richt jij je leven in zoals jij het wilt en maak je gebruik van je de faciliteiten die je werkgever je aanbiedt om tot een duurzame inzetbaarheid te komen? Aan jou de keuze!

 Voorwaarde om in actie te komen: veilig voelen

veiligDe actie die je nodig hebt is je eigen ontwikkeling. Daar zit echter nog een stap voor: jezelf ontwikkelen kan je alleen als je niet druk bent met overleven. Je niet veilig voelen is een teken dat je bezig bent met overleven in plaats van leven. Je dient dan eerst een stap van overleven naar leven te maken. Alleen jij kan die stap maken! Een werkgever kan daar alleen in faciliteren, hij kan die stap niet voor jou maken!

De belangrijkste voorwaarde om jezelf te kunnen ontwikkelen is dus veiligheid. Zowel lichamelijke als geestelijke veiligheid. Als dit niet goed zit,  zal de gezondheid, een van de drie pijlers van het menselijk kapitaal (zie mijn vorige blog) niet in orde zijn en zeker niet in orde komen. Vergeet je duurzame inzetbaarheid dan maar. Het is daarom belangrijk om te werken aan je veiligheid en om aan te geven wat jij nodig hebt om je veilig te voelen. Om het rijtje nog maar eens te herhalen:

  • je moet in een veilige (en daarmee gezonde) omgeving je werk kunnen doen
  • het ziekteverzuimbeleid van je werkgever moet gericht zijn op preventie en spoedig herstel, niet op afrekenen
  • je moet een juiste balans werk en privé hebben
  • je hebt geen chronische stress
  • je mentale weerbaarheid is op peil
  • je ervaart niet alleen fysiek maar ook mentaal de werkomgeving als veilig
  • er wordt in jouw vitaliteit geïnvesteerd

Nogmaals: die veiligheid is ook jouw verantwoordelijkheid! Als je niet aangeeft dat je je onveilig voelt, zal de werkgever niet in staat zijn daar iets aan te doen. Dus sta op en neem actie! Actie om het voor jou veilig te maken zodat jij ook kan werken aan je duurzame inzetbaarheid!

Samengevat

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en daarmee voor jouw duurzame inzetbaarheid. Jij moet in actie komen om te kunnen blijven werken tot je 72ste of om eerder te kunnen stoppen! Een ander doet het niet voor jou! Om die actie te kunnen nemen en jezelf te ontwikkelen, is fysieke en geestelijke veiligheid nodig. Vanuit een veilige situatie gebruik je je energie voor je groei in plaats van overleven. Dat schept alle ruimte om op het juiste moment de juiste dingen te doen.

Hoe staat het bij jou met je veiligheid? Kom je toe aan je ontwikkeling? Neem jij weer de controle over jouw leven? Ben jij duurzaam inzetbaar? Ben je nieuwsgierig hoe ik kan helpen? Neem dan contact met mij op. Ik sta je graag te woord.