Aandacht voor jou!

Mijn telefoon staat altijd op “stil” of op “niet storen.” De reden is vrij simpel: ik geef graag aandacht aan dat wat op dat moment belangrijk is. Als ik dus met jou in gesprek ben, zal ik mijn telefoon niet opnemen. Jij krijgt op dat moment de aandacht die jij verdient. Dit betekent automatisch dat ik op dat moment dus niet telefonisch bereikbaar ben. Of, zoals ik het altijd zeg: “omdat ik een mobiel heb, ben ik mobiel bereikbaar maar niet automatisch altijd bereikbaar.”

Mijn klanten kunnen mij op verschillende manieren bereiken en als het nodig is, reageer ik zo snel mogelijk. Zij kunnen de voicemail inspreken, een (WhatsApp-)bericht of e-mail sturen. Zij weten dat en respecteren dat, omdat zij ook weten dat ik op dat moment mijn aandacht geef aan een ander. Zij vinden het ook vervelend als ik in hun tijd het gesprek met een ander aan zou gaan.

Toch zijn er dan mensen die graag anoniem bellen en verwachten dat ik onmiddellijk te telefoon opneem. Zeker als je stug vol blijven houden en meerdere keren achter elkaar bellen. “Je wordt gebeld, dan neem je toch op?” Nee dus, dat doe ik niet.

Afgelopen week kon ik toevallig wel een keertje opnemen bij een anonieme beller. Het was een klant die onmiddellijk van wal stak en aangaf dat hij blij was dat hij mij eindelijk te pakken kreeg. “Wat ben jij moeilijk te bereiken! Ik probeer je al dagen te bellen maar je neemt nooit op!” Ik reageer maar even niet op het woordje “nooit” en vraag hem of hij gedachten kan lezen. “Nee! Natuurlijk niet! Wat een rare vraag!”. Ik vraag hem of hij verwacht dat ik wel gedachten kan lezen en daar antwoord hij, gelukkig, ontkennend op. Ik leg hem uit dat als hij anoniem opbelt en geen berichten achter laat, ik niet kan weten dat hij mij gebeld heeft en mij nodig heeft. Op dat moment realiseert hij dat hij altijd met zijn zakelijke mobiel belt en “omdat hij in de telefonische verkoop zit hij altijd anoniem belt”. Hoewel ik niet snap dat als je iets wilt verkopen je graag anoniem wil blijven, ga ik daar maar niet verder op in. We maken een afspraak en tijdens de sessie is hij blij dat mijn telefoon op “niet storen” staat.

Je krijgt de aandacht die je verdient. Als je mij per se anoniem wil bellen maar geen berichten achterlaat, verwacht dan niet dat ik gedachten kan lezen en jou terug zal bellen. Verwacht ook niet dat ik de telefoon wel opneem omdat je snel drie keer achter elkaar belt, ik ben niet bereikbaar omdat mijn aandacht ergens anders ligt. Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.