Tijn op zijn gitaarTijn’s wijsheid 2

Zoals beloofd weer een bericht met een wijze opmerking van Tijn, mijn zoon.

Muziek in je leven

Tijn zit in de eerste klas van de middelbare school. Het is een hele overgang voor hem. Van weinig doen op de basisschool tot veel huiswerk en moeten leren op de middelbare school. Laatst spraken we over proefwerken (SO’s pap, geen proefwerken). Op zijn school willen ze graag dat je niet alleen iets uit je hoofd leert, maar vooral dat je dat wat je geleerd heb ook leert te gebruiken. Je moet het kunnen toepassen.

Tijn geeft aan dat het eigenlijk net als met muziek is. Tijn speelt gitaar en heeft zichzelf ook de piano leren bespelen. “Kijk,” zegt hij, “ik heb noten en akkoorden moeten leren. Ik kan daardoor nu de liedjes die ik leerde uit mijn hoofd spelen. Dat gaat goed. Ik vind het echter leuker om andere liedjes te spelen. Ik luister dan heel goed. Omdat de noten en akkoorden in mijn hoofd zitten, kan ik dat gebruiken om die liedjes na te spelen. Ik gebruik dus wat ik geleerd heb, niet hetzelfde maar op een andere manier. Dat doe ik ook als ik zelf liedjes maak. Eigenlijk doe ik dat ook met mijn huiswerk. Ik leer dingen uit mijn hoofd en die ik moet gebruiken om de vragen op school op te kunnen lossen. Ik moet het toepassen. Dat was wel wennen, maar nu begrijp ik het.”

Het eerste jaar is nu bijna klaar. Nog even en hij kan over het eerste jaar iets roepen dat hij dit jaar geleerd heeft: “Veni, Vidi, Vici!” Over toepassen gesproken!

Moraal van dit verhaal is tweeledig:

  • Wat je leert moet je toepassen. Het is fijn om iets te leren, als je er echter niets mee doet en het niet kan toepassen in andere situaties heb je er weinig tot niets aan. Dit sluit mooi aan bij zijn vorige wijsheid.
  • Zorg dat je overal muziek in ziet!