kerstman met koekje

Tips voor fijne feestdagen!

Nog even en het is weer kerst. Mijn ouders zijn in Spanje. Geen feestdagen met mijn ouders dus. Ik zal ze missen. Gelukkig heb ik ook nog schoonouders. Wij vieren dan ook de kerst met hen. Heerlijk. Lekker genieten en een hoop gezelligheid.

Nu hoor ik je denken: “Hohoho? Met je schoonouders? Dat is toch niet leuk? Dan zit je met je schoonmoeder opgescheept!” Ik kan je zeggen dat je niet de enige bent die zo denkt. Zelfs mijn schoonmoeder zegt regelmatig: “Je wilt toch niet de hele tijd met je schoonmoeder opgescheept zitten!” Je bent dus in goed gezelschap. Maar jullie zitten wel fout. Mijn schoonmoeder is een schat van een mens en ik ben graag bij haar in de buurt. Ik vier dan ook graag de feestdagen met haar. En met mijn schoonvader, met mijn zwager en met … ja, eigenlijk gewoon de hele familie.

Maar wat als je niet hetzelfde geluk als ik hebt? Wat als jouw schoonmoeder wel een vreselijk mens is? Wat dan? Kan je dan geen fijne feestdagen hebben? Natuurlijk wel! Wil jij ook een fijne kerst hebben? Lees dan de volgende tips eens door. Beter nog: handel volgens deze tips en je zal een heerlijke kerst hebben!

Tip 1: Accepteer jezelf

Je bent wie je bent en je mag er zijn. Laat anderen je niet van de wijs brengen. Tuurlijk, in hun ogen kan er van alles mis met je zijn. Maar dat zijn hun ogen, dat is hun mening. Dat mogen ze lekker bij zichzelf houden. Wees niet zo kritisch op jezelf en vergelijk je niet constant met anderen. Jij bent wie je bent en je mag er zijn! Met al je fouten en gebreken! (geheimpje: die hebben we allemaal. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die echt perfect is).

Tip 2: Accepteer de ander

Net zoals jij jezelf accepteert zoals je bent, kan je ook de ander accepteren zoals die is. Natuurlijk kan je, in vervelende situaties, zeggen dat je dat niet leuk vindt. Maar denk niet dat dat de schoonmoeder, die al dertig jaar nare opmerkingen plaatst, ineens tijdens de kerst verandert in een goede fee. En dat simpelweg omdat jij hemel en aarde beweegt om dat voor elkaar te krijgen. Dat gebeurt niet, accepteer dat. Als er een nare opmerking komt, denk je gewoon: “Och, het is mijn schoonmoeder maar, daar kan ze niets aan doen, zo is ze gewoon”. Je zal zien, dat werkt echt. Die nare opmerkingen verliezen hierdoor hun kracht en raken je dus ook steeds minder. Uiteraard geldt dit ook voor de boze schoonvader, irritante zwager, dronken schoonzus etc.

Tip 3: Geef

Geef zonder intentie, verwacht niets terug. Het maakt daarbij niet uit wat je geeft. Je geeft om het geven en niet om iets terug te krijgen. Er gaat een hele nieuwe wereld open als je intentieloos, dus zonder bijbedoelingen, geeft. Probeer het eens. Geef cadeautjes, knuffels, aandacht, complimenten. Deel je geluk! Vergeet daarbij niet dat geluk iets is dat alleen maar meer wordt als je het deelt, dus wat houdt je tegen?

Tip 4: Relax

Maak je niet druk. Leef in het nu, geniet! Hoeveel spijt je ook van het verleden hebt: je kan er niets aan veranderen. Het is gebeurd. Maak je er dus niet meer druk om. Hoe angstig je ook bent voor de onzekere toekomst: het loopt toch altijd anders dan je het zelf bedacht en voorbereid hebt. Er is altijd wel iets dat roet in het eten gooit. En de controle over je toekomst verliezen? Hoe kan je iets verliezen dat je niet hebt? Maak je er dus niet druk om. Haal adem en geniet. Het leven is te mooi om er niet van te genieten.

Tip 5: Verwacht niets

Verwacht niets van de kerstdagen. Als je ergens een verwachting aan plakt, ben je ook teleurgesteld als dat niet uitkomt. “Ik hoop dat met de kerst [vul hier maar iets in; bijvoorbeeld dat je schoonmoeder dit jaar wel aardig tegen je doet], ik heb dan een fijne kerst.” Als dat dan niet gebeurt, ben je al geprogrammeerd voor een rotkerst. Voor een fijne kerst moet dit immers gebeuren! Hoe gezellig en fijn het verder eigenlijk is, jijhebt dus het is een rotkerst. Verwachtingen plakken maakt ongelukkig. Doe dat niet. (zie ook tip 4; het loopt altijd anders!) Verwonder je over wat er gebeurt en geniet!

En verder?

We hebben het nu specifiek over de feestdagen. Een moment met vaak hoge verwachtingen en een schreeuw om vrede op aarde. Ik zie graag dat mensen niet alleen met kerst hun best doen voor een mooie tijd en een betere wereld. Deze tips kan je daarom natuurlijk ook op andere dagen inzetten en je leven een stuk mooier en moeitelozer maken.

Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan even contact op.


Ik wens jullie fijne feestdagen en een fantastisch 2017!