Vrijen maakt gelukkig!vrijen en niet werken

en werken niet…

Ik las het artikel van Mathijs Bouman in het Financieel Dagblad. Hij gaat hier in op een artikel van het wetenschappelijk tijdschrift Economic Journal. Daarin wordt gemeld welke activiteiten ons gelukkig maken. “Wetenschappelijk bewezen: werken en studeren maakt niet gelukkig. Dansen en vrijen wel!”

Een mooi en interessant verhaal, maar over welk geluk hebben we het en hoe is het gemeten? Het geluk waar we het hier over hebben is: “de stroom van ervaren genot op het moment zelf. Subjectief, uiteraard, maar wel meetbaar.” Het meten werd gedaan met een app op de smartphone: de “Mappiness” app. Vrijen laat ons geluk met 14,2% stijgen en werken en studeren met 5,4% dalen. Nu kan ik natuurlijk een heel wiskundig verhaal houden over de percentages en tot wat de stijging en daling zich verhoudt, maar dat doe ik niet. De kern is voor iedereen wel duidelijk: we worden gelukkiger van vrijen dan van werken. Fijn dat dat ook een keer wetenschappelijk bewezen is. Ik vraag me dan wel af hoe dat zit met de mensen die van vrijen hun beroep gemaakt hebben, maar dat is even een zijspoor waar we nu niet verder mee gaan.

Mij viel de volgende tekst op:

“Zo. Die waarheid moest maar eens gezegd. Uw hele carrière hoort u al hoe bevoorrecht u bent met uw studie en baan. Van studiebegeleider tot HR-medewerker, van coach tot managementgoeroe, iedereen heeft het u ingewreven: werken moet je doen met passie. Werken is een levensvervulling. Zonder werk geen geluk.”

Nu leef ik niet in dezelfde kring als Mathijs, maar dat is mij nooit ingewreven. Ik zal dat ook nooit iemand inwrijven. Ik vind wel dat je je werk beter kan doen op een manier die voor jou plezierig is. Ik ken mensen die hun geluk niet uit het werk halen en het zien als een noodzakelijk kwaad. Prima. Ik ken ook mensen die een deel van hun geluk wel uit hun werk halen. Mooi. Ik ken echter niemand die alleen maar van hun werk gelukkig worden. Dat lijkt mij ook een utopie. Of zou dat toch zo zijn voor die mensen die van vrijen hun beroep gemaakt hebben? Ik denk het niet. Vrijen maakt namelijk gelukkig als je dat doet met mensen van wie je houdt, niet als je het moet.

Als je goed kijkt naar wat je gelukkig maakt, zijn het de activiteiten die je uit vrije wil doet. De activiteiten die je gedwongen doet, zoals werken, wachten, forenzen, ziek in bed liggen, maken blijkbaar ongelukkig. Daar ligt ook de oplossing. Accepteer de activiteiten die moeten. Je kan er negatieve gedachten aan koppelen maar daarmee verdwijnen ze niet. Je wordt er alleen maar ongelukkiger door. Beter is ze gewoon te accepteren. Maak uit vrije wil keuzes tussen de activiteiten die je gelukkig maken. Dat kan je ook in je beroep doen. Daarmee kan je de passie (weer?) in je werk krijgen. Je kan er voor kiezen van je levensvervulling je werk te maken. Niet andersom en dan al helemaal niet moeten. Je hebt de keuze je werk te laten bijdragen aan je geluk. Net zoals je de keuze hebt om dat allemaal niet te doen, maar waarom zou je? Iedereen streeft toch een gevoel van geluk na?

Vrijen maakt gelukkig, maar werken hoeft je niet ongelukkig te maken!

Klik hier voor het artikel in het FD

Klik hier voor het artikel in The Economic Journal