Geen controle maar stress?

geen controle maar stressIk zag dit citaat (zie foto) in de Volkskrant bij het artikel van Frank Meester over David Bowie. Mooi artikel en de moeite waard om te lezen, ook voor degene die geen fan van David Bowie zijn.

Over de citaat wil ik graag het volgende kwijt. Het klopt dat de verplichting om je eigen leven vorm te geven juist een gevoel van geen controle geeft. Toch ben jij verantwoordelijk voor je eigen leven en dien je die vorm te geven. En het klopt dat juist het blijven pretenderen alles in de hand te hebben of het blijven denken dat we controle hebben veel stress oplevert. Maar waarom zouden we dat moeten blijven doen? Accepteer dat je niet overal controle op hebt. Geniet van het moment, geniet van het leven! Er is maar een klein deel waar je daadwerkelijk invloed op hebt, stop daar je energie in en niet in het deel waar je geen invloed op hebt. Dat is verloren energie. Als het regent, regent het. Als de zon schijnt, schijnt de zon. Daar heb je geen controle over, accepteer het.

Het accepteren dat je niet overal controle op hebt maakt je leven een stuk plezieriger. Het geeft je de ruimte om te genieten van het leven en je energie daar in te stoppen waar je wel het verschil kan maken. Probeer het eens; er gaat een wereld voor je open!