Hoe staat het met jouw goede voornemens?

We zijn inmiddels 1 week verder in het nieuwe jaar. Veel mensen hebben hun goede voornemens met de jaarwisseling uitgesproken. Geschiedenis leert dat na 1 week veel van die goede voornemens alweer gesneuveld zijn. Hoe staat het met jouw goede voornemens? Lukt het je nog ze vol te houden? Of ben je al gestopt? Wat je antwoord ook is, deze blog is als inspiratie voor jou bedoeld.

Ik houd het nog vol!

ook jij bent een winnerGefeliciteerd! Het belangrijkste van je goede voornemens heb je al binnen: gewoonweg beginnen! Het zal je verbazen hoeveel mensen hun goede voornemens uitspreken maar het daadwerkelijke starten blijven opschuiven. Een grote schouderklop heb je dus wel verdiend!
Je houdt het ook al een week vol. Je bent dus goed op weg. Nu is het een kwestie van doorgaan en jezelf regelmatig belonen omdat je zo goed op weg bent. Vergeet de 100 dagen regel niet: meeste veranderingen in gedrag zijn pas blijvend als je ze 100 dagen volgehouden hebt. Dus zet door en haal die mijlpaal!

Er zullen momenten komen dat je het zwaar hebt. Dat geeft niet, dat is normaal. Je bent een patroon aan het doorbreken dat na jaren een wezenlijk onderdeel van jezelf geworden is. Of je goede voornemen nu “stoppen met roken”, “minder drinken” of “meer sporten” is. Kenmerk van goede voornemen is dat je eigenschappen hebt die je wil veranderen. Dat kost tijd en strijd. Anders had je het al lang gedaan. Als je in die fase wat inspiratie kan gebruiken, is het  volgende deel ook voor jou.

Ik ben gestopt of nog niet eens begonnen!

Gefeliciteerd, je behoort tot de grootste groep. Veel mensen zijn in de eerste week al gestopt of schuiven de start voor zich uit. Je hoeft je dus nergens voor te schamen.

Je wil toch wat aan je goede voornemens doen? Maak dan gebruik van de volgende 5 tips:

Tip 1: Zorg voor de juiste reden

De reden moet bij jezelf liggen. Als je goede voornemen bijvoorbeeld “afvallen” is omdat je omgeving zegt dat je te dik bent, is dat de verkeerde reden. Als je voorneemt te stoppen met roken omdat de huisarts zegt dat dat beter is voor je is, is dat de verkeerde reden. Begrijp me niet verkeerd, ze hebben gelijk dat het is wellicht beter voor je is. Alleen als zij de reden zijn van jouw goede voornemen, ligt deze dus niet bij jezelf.  Een goede voornemen zal alleen slagen als deze ook echt bij jezelf ligt. Stoppen met roken zal alleen lukken als jij het wil, niet omdat een ander zegt dat het goed voor je is. Kortom: jij moet het willen! Je doet het voor jezelf, niet voor een ander! Als je de juiste reden voor je goede voornemens hebt, kan je dat iedere keer gebruiken als stimulans.

Tip 2: Zet je voornemens om in doelen

Zet je voornemens om in ambitieuze maar realistische en concrete doelen. Dus maak van “meer bewegen” bijvoorbeeld “2 keer in de week hardlopen”, of “alle boodschappen op de fiets doen”. “Stoppen met roken” wordt bijvoorbeeld “komende 4 weken steek ik geen sigaret op”. “Stoppen met drinken” wordt bijvoorbeeld “doordeweeks drink ik niet meer”. Door je voornemen om te zetten in een doel of meerdere kleinere doelen heb je iets om naar te streven. Een doel motiveert je meer dan een goed voornemen. Ook is het veel duidelijk wat je wil bereiken.

Door een groot doel op te knippen in kleinere doelen, behaal je vaker resultaat en dat is weer een extra stimulans om door te gaan. Een olifant eet je ook niet in één keer maar in kleine hapjes.

Tip 3: Zorg voor een positief voornemen

Onze hersens kunnen niet goed omgaan met ontkenningen. Goede voornemens die omschreven worden in ontkenningen zijn daarom gedoemd tot mislukken.  Je zal dan juist eerder aan de ontkenning denken. Mensen houden ook niet van lijden en zoeken liever naar dingen die plezier geven. Vervang daarom negatieve dingen door positieve dingen. Dus dingen die je wil laten, vervang je door doelen die je wil bereiken. Voorbeeld: je hebt gemerkt dat je kleding te strak gaat zitten en dat het weer tijd wordt voor een ruimere garderobe. Je weet hoe het komt; je maaltijden zijn te vaak kant-en-klaar-maaltijden of komen bij de snackbar vandaan.  Zeg dan niet “ik wil minder ongezond eten”, maar zeg: “ik ga minimaal 4 keer in de week zelf een gezonde maaltijd met voldoende groente koken”. Je hebt een positief doel gesteld en je focus is op gezonde maaltijd in plaats van ongezond eten.

Tip 4: Wees lief voor jezelf

Je gaat een keertje fout, dat kan ik je garanderen. Je steekt een keer die sigaret op. Je doet een keer de boodschappen met de auto. Je slaat een keertje hardlopen over. Je neemt een keertje toch weer een biertje. Wees dan lief voor jezelf. Je bent een mens. Haal jezelf niet neer, stop niet vanwege een foutje. Je was goed op weg en je gaat gewoon verder. Vergeet niet dat een verandering in je gedrag pas stand houdt als je dat gedrag minimaal 100 dagen volhoudt. Dus gooi je voornemen niet overboord als je even fout gaat; wees lief voor jezelf! Je bent toch al zover gekomen!

Tip 5: Stel niet uit

start nuEen nieuw jaar is natuurlijk het moment om je goede voornemens uit te spreken. Dat doen we dan ook met zijn allen. Het grootste deel start echter niet meteen met de uitvoering. Uitstel leidt echter te vaak tot afstel en je goede voornemens eindigen op de lijst “niet behaald” en worden misschien met de nieuwe jaarwisseling weer even afgestoft en opnieuw uitgesproken. Maar waarom? Je hoeft niet te wachten tot het nieuwe jaar. Je kan beginnen wanneer jij wil! Maar begin nu en wacht niet tot morgen. Elke reis begint met een eerste stap, jouw realisatie van je goede voornemens ook. Zet ‘m, nu! Je kan het!

En verder?

Deze tips helpen je om je goede voornemens te realiseren. Bewaar ze en kijk regelmatig of je nog op het juiste pad zit. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan even contact op. Ik kan je helpen! Tot gauw!