Laat je boosheid los

Boos!?

Vasthouden?

Laten gaan?

Soms krijg ik de vraag of het de bedoeling is dat je nooit meer boos bent of wordt. Daar heb ik een kort en bondig antwoord op:

Nee! Maar laat het wel los!

Kwaadheid of boosheid is een emotie. Dit is een plotselinge reactie die onbewust en automatisch gestuurd wordt. Een reactie op een verandering die plaatsvindt. Die emoties duren maar heel kort en geven een aanzet tot het herstellen van de balans die voor dat moment aanwezig was.

Met emoties is dus niets mis; zij overkomen je en helpen je weer grip op de situatie te krijgen. Ik zeg hiermee inderdaad dat de emotie boosheid op zich goed is.

Enkele voorbeelden hiervoor zijn:

  • Je slaat met de hamer op je duim, dat doet pijn en je gooit er een aantal krachttermen uit. Zo, je werd even boos en de krachttermen luchten heerlijk op. De volgende slag ben je alert en je mist je duim maar slaat de spijker op zijn kop.
  • Je wordt gesneden op de snelweg, je toetert of geeft een lichtsignaal en maakt wellicht een specifiek gebaar naar je medeweggebruiker. Dat lucht op, je bent het kwijt en houdt je gedachten weer bij het verkeer.
  • Op het werk schuift je leidinggevende nog meer werk naar je toe terwijl je net nog aangegeven hebt dat je je huidige werk al niet kan afmaken. Je wordt boos en geeft hem in duidelijke woorden te kennen dat je niet over je heen laat lopen en dat je dit werk er niet bij neemt. Je leidinggevende schrikt van je reactie, begrijpt dat hij op dit moment aan het verkeerde adres is en besluit het werk aan je collega te geven. Jij bent blij en opgelucht dat je het gezegd hebt.
  • In de kroeg gooit iemand zijn glas bier over je heen, je springt op onder het uitroepen van een krachtterm en draait je om om te zien wie dat deed. Je lichaam staat klaar om te vechten of te vluchten.

In deze voorbeelden is het boos zijn een duidelijke reactie op een gebeurtenis die je op dat moment overkomt. Het boos zijn in dat moment helpt je om te gaan met die gebeurtenis. Maar dan…..

Wat ga je verder met die emotie doen? Laat je het gaan? Het heeft voor dat moment geholpen, is dus eigenlijk is heeft het een positieve lading. Ja, je leest het goed: de emotie boosheid is goed! Dus laat het maar gaan, het is goed. Het heeft zijn werk gedaan.

De emotie wordt pas slecht als je het vasthoudt en voedt. De emotie wordt getransformeerd naar een gevoel dat je langer bij je draagt en kan een negatieve lading krijgen. Hiermee maak ik dus een splitsing tussen de emotie en het gevoel.

Laten we de voorbeelden er weer bijpakken:

  • Nadat je je op je duim geslagen hebt blijf je mopperen en ben je geïrriteerd en boos op jezelf. Hierdoor focus je je niet op de volgende slag waardoor je weer op je duim sluit. Timmeren doe je niet meer graag.
  • Nadat je gesneden bent op de snelweg blijf je jagen op degene die je afsneed. Je gaat met wilde gebaren naast hem rijden, voor hem rijden en doet een remproef. Je probeert hem van de weg te rijden want zoiets moet men jou niet aandoen! Dit gaat kilometers door en jullie zijn een gevaar op de weg. Iedere keer dat je een soortgelijke auto op de weg ziet, gaat je bloed weer koken.
  • Nadat je leidinggevende het werk aan iemand anders heeft gegeven, blijf jij boos op hem. Chagrijnig loop je op kantoor rond, niemand durft met je te praten want je begint meteen weer te mopperen. Mensen ontwijken je. Je gedrag komt zeker terug tijdens de beoordelingsgesprekken en alleen daar aan denken maakt je al woest.
  • Nadat je bier over je heen gekregen hebt, draai je je om. Je haalt meteen uit. Het wordt een flinke knokpartij. Op de afdeling Eerste Hulp van het ziekenhuis ben je nog aan het stuiteren en is alles duidelijk voor je: het is de schuld van degene die het bier over je heen gooide. Als je wonden geheeld zijn zal je hem nog even flink afrossen. Goh, wat haat je die gozer! Iedere keer in de stad scan je het gezicht van iedereen. Hij zou er tussen kunnen lopen en dan heb je hem!

Bij de voorbeelden zie je dat de emotie boosheid zich nu getransformeerd heeft naar een negatief boos gevoel. Je draagt het met je mee en het bepaalt op een negatieve manier je handelen. Het vreet aan je, je wordt iedere keer weer geïrriteerd om de meest kleine dingen. De lach op je gezicht verdwijnt en je leven wordt bepaald door de boze gevoel. Je kan er ook letterlijk ziek van worden; je stresshormonen blijven namelijk door je lijf stromen en je komt in een overleef situatie in plaats van dat je je leven leidt. Daar zal ik een volgende keer dieper op ingaan.

Als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het omgaan met je boosheid, kan je contact met me opnemen. Als je feedback wil geven mag dat uiteraard ook!